Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mi Naprendszerünkben szinte láthatatlan üstökösök rejtőzködnek, amelyek léte eddig még nem bizonyított közvetlen megfigyeléssel, de a létezésükre pontos csillagászati mérések és számítások jelentik a bizonyítékot!

 

Ezek a furcsa, láthatatlan üstökösök a bolygónkra nézve jeletős veszélyforrások, és a szakemberek nem zárják ki a véletlen katasztrófa lehetőségét sem. A csillagászok szerint eddig csak a világűrben rejtőző kozmikus anyag töredékét sikerült megismernünk, amely állandó meglepetéssel szolgál. Sokan a mi Naprendszerünket is felkutatottnak és stabilnak látják, holott az folyamatosan formálódik és átalakul.

 

Mi rejtőzik az Oort-felhőben?

 

Számos szakember meg van győződve arról, hogy az eddig nem látott üstökösök egyféle forrása az Oort-felhő. Egy hatalmas tartomány, amely több milliárd jeges objektumot foglal magába több tízezerszer távolabb a Naptól, mint a Föld, Naprendszerünk határától. A jeges objektumok mozgása meglehetősen rendszertelen és akár olyan helyzetek is előfordulhatnak, amikor közeli csillagok gravitációs hatására a Nap felé veszik útjukat. A Naprendszer belsejébe kerülve a hatalmas jégtömbök a Napunk körül keringő üstökösökké válnak 20 és 200 év közötti periódussal a bolygók keringési isíkját metszve. Az Oort-felhő nagysága alapján a csillagászok kiszámították, hogy ezeken a páylákon hozzávetőleg 3000 ilyen üstökös mozog jelenleg, vagyis 400-szor több, mint ahányat a földi megfigyeléssel eddig feljegyeztek. Ennek magyarázatát a kutatók azonban abban látják, hogy ezek a periódikus üstökösök egy vagy kétszeri keringés után kisebb részekre bomlanak.

Bill Napier ír csillagász azonban most egy matematikai modellt alkotott, amelynek segítségével kiszámította, ha az elmélet valóban igaz lenne, akkor a Földről sokkal gyakrabban kellene figyelnünk a meteorzáporokat, mint azt ma megfigyelhetjük - évente akár 30-szor is.

 

A megfejtés hamarosan várható

 

Napier elméletével sok vezető kutató egyetért, akik továbbakarják fejteni. Így például Cardiffe-i Egyetem ( Wales) csillagászai meg vannak győződve arról, hogy sokkal nagyobb a láthatatlan üstökösök mennyisége, amelyek magja szurokfekete, ezért láthatatlan. Napier állítása szerint sötét üstökösök válhatnának az egyik olyan fő céllá, amelyekre a csillagászoknak összpontosítaniuk kell, akik a közeli világűrt kutatják, annak érdekében, hogy a Földhöz közel kerülő objektumokat kimutathassák.

 

" Szörnyen veszélyes objektumokról van szó. Ezek amiatt is veszélyesek, hogy nem látjuk egészen az utolsó pillanatig, majd pedig már késő lesz megakadályozni a katasztrófát."

 

Létezik valós alapja annak, hogy ezek a fekete üstökösök időben megfigyelhetőkké válnak, mégpedig az infravörös űrteleszkóp segítségével. Ma ugyan látható egy ilyen Föld körüli pályán, de ez csak galaxisunk meghatározott részeit kutatja. Az új teleszkópot, a Herschel-űrtávcsövet még 2008-ban felbocsátják, és a távcső sokkal nagyobb látómezejének köszönhetően remény lesz arra, hogy az eddig láthatatlan, halálos üstökösöket is észleli majd.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.